miercuri, 12 octombrie 2016

Transportatorii reclama o criza a TIR-istilor si cer schimbarea legislatiei. Suma atinsa de salariul unui sofer de camion


Se cauta soferi de TIR dispusi sa accepte sacrificiile unei vieti petrecute in cabina, in schimbul unui salariu de 6.000 de lei lunar. Transportatorii au ramas fara soferi profesionisti si vor sa atraga tineri in aceasta meserie.
Drept urmare, cer ca varsta de la care sa se poata obtine atestatul sa fie coborata la 18 ani, dar si infiintarea unor scoli profesionale de specialitate.
Un sofer de TIR este platit de 3-4 ori mai bine ca un profesor sau un medic. Face insa si sacrificii pentru banii castigati. Stau mult pe drumuri si nu intotdeuna in conditii dintre cele mai bune.
Nici riscurile nu sunt de neglijat: soselele sunt proaste, aglomerate si periculoase. Si totusi iti
gasesti repede de lucru.
"Pentru un tanar, avantajele ar fi foarte mari. La inceput de cariera, isi poate face o experienta, sa strangabani, sa-si inceapa viata cu un capital. E mult mai usor pentru un tanar", spune un sofer de TIR.
Pentru cei care vor sa porneasca pe acest drum, permisul si atestatul de sofer profesionist costa in jur de 5.000 de lei.
Valentin Popescu, cursant: "Am facut asta, ca-mi place. Vreau sa plec. Ai si posibilitate sa pleci, te plimbi, castigi un ban, e frumos, imi place."
In lipsa soferilor, transportatorii romani cer ajutorul guvernului pentru a forma o noua generatie. Ei spun ca varsta de obtinere a permisului pentru categoriile C si E ar trebui sa scada de la 21 la 18 ani. Altfel, tinerii se orienteaza deja catre alte meserii. In al doilea rand, scolile profesionale ar trebui sa includa aceasta specializare.
Radu Dinescu, secretar general UNTRR: "Propunem infiintarea unei retele nationale de scoli vocationale specializate in furnizarea educatiei profesionale si a competentelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajati ca soferi profesionisti."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum se calculeaza consumul la 100 de km

Pentru acest calcul, se foloseste o simpla formula matematica. 100 x a / b unde: a = cantitatea de combstibil din rezervor b = numarul de ...