luni, 13 februarie 2017

Totul despre IMPOZITUL PE MAȘINI. Cum se calculează

Impozitul pe mașini este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și se achită în două tranșe lunare, prima fiind stabilită anul acesta pentru 31 martie, scrie avocatnet.ro.
Proprietarii de autovehicule care vând o mașină pe parcursul acestui an trebuie să știe că vor înceta să datoreze impozitul aferent abia de la anul.
Modul de calcul al impozitului pe mașini se determină în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din actul normativ citat. Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc și 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc. În ceea ce privește motocicletele și autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.
Cine datorează impozitul pe mașini
Așa cum am precizat deja, impozitul anual pentru mijlocul de transport trebuie achitat de către orice proprietar al unei mașini înmatriculate/înregistrate în România.  Interesant este că, din 2016, impozitul auto este datorat pentru întregul an în curs de persoana care deținea mașina la 31 decembrie a anului trecut. Astfel, chiar dacă vindeți o mașină în aceste zile, veți fi obligat să achitați impozitul aferent pentru tot anul 2017, până la termenele stabilite de lege (31 martie și 30 septembrie), pentru că erați proprietarul bunului la final de 2016.
Primul termen de plată diferă față de anul trecut
La fel ca până acum, impozitul pe mașini se plătește în două tranșe egale, la direcțiile de specialitate ale primăriilor, respectiv direcțiile de taxe și impozite. 
În 2017, termenele de plată sunt fixate, din nou, la 31 martie și 30 septembrie. Asta în condițiile în care, anul trecut, primul termen de plată a fost amânat cu trei luni, mai exact până la 30 iunie, ca o consecință a modificărilor apărute în legislația autohtonă. Contribuabilii care plătesc impozitele pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum se calculeaza consumul la 100 de km

Pentru acest calcul, se foloseste o simpla formula matematica. 100 x a / b unde: a = cantitatea de combstibil din rezervor b = numarul de ...